Syövän immuunihoidot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana mullistaneet monen levinneen syövän hoidon. Vaikka immuunihoitojen käyttö on yleistynyt myös Suomessa, on niiden käyttö Suomessa kasvanut hitaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin.
Cancer IO:n juuri julkaistussa raportissa Cancer Immunotherapies in Finland ja suomenkielisessä tiivistelmässä Syövän immuunihoidot Suomessa kuvataan immuunihoitojen eli immuno-onkologisten (IO)-lääkehoitojen käyttöönottoa sekä käytön nykytilannetta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.
Selvityksessä keskitytään uusien syövän hoidossa käytettävien immuunivasteen muuntajien käyttöönottoprosessiin, lääkkeiden rahoitus- ja hankintamalleihin sekä hoitosuosituksiin ja niiden laatimisen liittyviin käytänteisiin.
Selvitystä varten haastateltiin suomalaisten keskus- ja yliopistosairaaloiden syöpälääkäreitä, sairaaloiden johtoa, lääketeollisuuden ja järjestöjen edustajia sekä lääkkeiden sääntelystä ja arvioinnista vastaavia viranomaisia. Haastateltujen ammattihenkilöiden keskuudessa toteutettiin 30 haastattelua, joista viisi suoritettiin muissa Pohjoismaissa.
Haastatteluissa selvitettiin päätöksentekoa eri toimijoiden välillä, kulttuuria uusien lääkkeiden käyttöönottoa ja käyttöä koskien, arviointi- ja hankintaprosessien vaikutuksia sekä haasteita uusien lääkkeiden käytössä.
Raportissa esitellään Cancer IO:n toimenpide-ehdotukset siitä, kuinka voimme varmistaa uusien immuunihoitojen viiveettömän, kustannusvaikuttavan ja tasapuolisen saatavuuden suomalaisille syöpäpotilaille asuinpaikasta tai syöpätyypistä riippumatta.
Englanninkielisessä kattavassa raportissa on kuvattu yksityiskohtaisesti lääkkeiden käyttöönottoprosessit Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Suomenkielisessä tiivistelmässä keskitymme kuvaamaan nykytilanteen haasteet ja toimenpide-ehdotukset tilanteen korjaamiseksi.
Raportti on julkaistu 9.3.2022 Tiedekulmassa järjestetyssä tapahtumassa Syövän immuunihoidot jumissa järjestelmässä - mikä maksaa?
Tutustu raportteihin ja lataa ne alla olevista linkeistä!
Syövän immuunihoidot Suomessa - tiivistelmä ja toimenpide-ehdotukset

