Syövän immuunihoidoilla (immunoterapia, immuno-onkologiset hoidot) pyritään tehostamaan elimistön omaa immuunijärjestelmää ja saamaan kehon oma immuunipuolustusjärjestelmä hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.
Immuunihoitoja on käytetty eniten edenneen melanooman, keuhkosyövän ja munuaissyövän hoidossa, mutta niiden käyttö on laajentunut viime vuosina myös rintasyövän ja monien muiden syöpätyyppien hoitoon.
Immuunihoidoilla on saatu hyviä ja pitkäkestoisia hoitotuloksia, ja moni potilas sietää niitä paremmin kuin perinteisiä solunsalpaajia. Immuunihoidoilla voi kuitenkin olla myös vakavia haittavaikutuksia, jos immuunijärjestelmä aktivoituu liikaa ja alkaa vaurioittamaan terveitä kudoksia. Ei ole myöskään vielä varmaa, ketkä potilaat niistä hyötyvät. Tämän vuoksi tarvitsemme tutkimusta immuunihoitoihin ja niiden arkivaikuttavuuteen liittyen.
Immuunihoitoja voidaan käyttää yksinään, ns. monoterapiana, tai toisen immunologisen lääkkeen, solunsalpaajan tai muun lääkkeen sekä hoidon kanssa yhdistelmänä.
Syövän immuunihoidot ovat mullistamassa syövänhoidon. Immuunihoidoilla on saatu hyviä hoitovasteita syöpätyypeissä, joihin aiemmin ei ole ollut toimivaa hoitoa.
Immuunihoitojen käytössä on kuitenkin merkittäviä haasteita liittyen sekä niiden lääketieteellisiin erityispiirteisiin että terveydenhuollon rakenteisiin. Näiden haasteiden voittamiseksi tarvitsemme yhteistyötä ja päätöksiä, jotka mahdollistavat immuunihoitojen tutkimuksen ja optimaalisen käytön terveydenhuollossa.
Cancer IO:n tutkimusjohtaja Juha Klefström kertoo immuunihoidoista Syöpä-lehden haastattelussa ja videolla: www.kaikkisyovasta.fi/digilehti.
Immuunihoitoja ja terveydenhuollon haasteita on käsitelty laajasti Yliopisto-lehden artikkelissa Syöpähoidot kallistuvat ja väestö vanhenee — tuleeko Suomestakin yksityisten terveysvakuutusten maa?, jossa on Klefströmin lisäksi haastateltu lääkintöneuvos Sirkku Jyrkkiötä ja emeritusprofessori Martti Kekomäkeä.
Myös Yle on julkaissut aiheesta artikkelin: Uusien syöpälääkkeiden hinnat uhkaavat julkisen terveydenhuollon kantokykyä – rohkeampi tutkimusote voisi tuoda avun tuhansille potilaille.
cancerio-office@helsinki.fi