Maailman syöpäpäivää vietetään 4.2.2022. Tänä vuonna teemaksi on nimetty “Close the Care Gap”, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa syövänhoidon eriarvoisuuden vähentämistä. Erilaisten sairauksien teemapäivät ja kuukaudet ovat kaunis ajatus sekä tehokkaita varainkeruukampanjoinnissa ja tietoisuuden lisäämisessä, mutta syöpään sairastutaan vuoden jokaisena kuukautena ja päivänä. Tähän tosiasiaan on havahduttu myös maailman syöpäpäivää järjestävän Kansainvälisen syöpäunionin taholla, sillä tämän vuoden syöpäpäivän teema on nimetty kolmivuotisen kampanjan ankkuriksi.
Mitä eriarvoisuuden vähentämisellä oikein tarkoitetaan? Syöpäunioni mainitsee ensimmäisen teemavuoden tavoitteikseen tilanteen tunnustamisen ja tietoisuuden lisäämisen. On hyvä tunnustaa, että esimerkiksi etnisyyteen, sosiaaliseen asemaan, ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvä syrjintä saattaa vaikuttaa potilaan hoitoon. Syöpäunioni korostaa, että on tärkeää kuunnella tarkalla korvalla eri lähtökohdista tulevien potilaiden kokemuksia, ja ottaa niistä oppia. Eriarvoisuus ei ole kiveen kirjoitettua, vaan meistä itsestämme kiinni.
Mikä on tilanne syöpävänhoidon osalta Suomessa, jossa tasa-arvoa on historiallisesti arvostettu korkealle?
Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan 65 prosenttia suomalaisista arvioi tasa-arvon toteutuvan hyvin tarkastellessa väestöryhmien hyvinvointieroja, ja Suomi sijoittui viidenneksi EU:n sukupuolten tasa-arvoa mittaavassa indeksissä vuonna 2021. Kuitenkin, jos rajaamme katseemme syöpäpotilaisiin, tilastot kertovat omaa tarinaansa. Syöpärekisterin aineistosta tehdyn tutkimuksen perusteella syöpäkuolleisuus on korkeakoulutetuilla tai keskiasteen suorittaneilla alhaisempaa kuin vähemmän kouluttautuneilla. Jos tarkastellaan syövän 5-vuotiselossaololukua, koulutustasolla mitattua sosiaalista epätasa-arvoa on havaittavissa lähes kaikissa syöpätyypeissä. Myös alueellisia eroja on havaittu eri sairaanhoitopiirien välillä.
Eriarvoisuuden vähentämisessä avainasemassa ovat syöpien varhainen tunnistaminen ja viiveetön hoitoon pääsy. Syöpiä hoidetaan pääasiassa erikoissairaanhoidossa, mutta hoitopolun alkuvaiheessa perusterveydenhuollolla on merkittävä rooli.
Maailman syöpäpäivän teema, eriarvoisuuden vähentäminen, on tärkeä viesti uusille aluevaltuutetuille, jotka suunnittelevat tulevien hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä.
Myös Kansallisen syöpäkeskuksen (FICAN) toiminnalla on merkittävä rooli syöpäpotilaiden alueellisen yhdenvertaisuuden edistämisessä, ja Syöpäkeskusten rahoituksen varmistaminen on tämän vuoksi erittäin tärkeää.
Oma haasteensa on lisäksi eriarvoisuus eri syöpätyyppien välillä, erityisesti harvinaisia syöpiä koskien. Syövät pilkkoutuvat yhä pienempiin alaryhmiin, ja korvattavuusjärjestelmämme ei ole pysynyt tässä kehityksessä mukana. Kuilun kiinni kuromiseksi tarvitsemme uudistuksia lääkkeiden arviointi- ja korvausjärjestelmään. Lääkkeiden käyttöönottoon ja korvattavuuteen liittyviä tekijöitä ja toimenpide-ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi käsittelemme 9.3.2022 julkaistavassa Cancer IO:n raportissa. Työ yhdenvertaisuuden edistämiseksi jatkuu yhdessä kumppaniemme kanssa.
Kirjoittajat: Cancer IO:n viestintäpäällikkö Heidi Haikala ja Tiedeviestinnän ja yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Mirjami Tran Minh.


Cancer IO:n uudessa raportissa tarkastellaan syövän immuunihoitojen käyttöä ja käyttöön vaikuttavia tekijöitä suomalaisessa syövänhoidossa. Raportissa esitellään Cancer IO:n toimenpide-ehdotukset uusien hoitojen nopealle, yhdenvertaiselle ja kustannusvaikuttavalle käyttöönotolle. Raportti julkaistaan Tiedekulmassa 9.3.2022.
