Siirryin vuoden 2022 alusta Juha Klefströmin tutkimusryhmään työskentelemään Cancer IO:n ja kansainvälisen MYCimmune-projektin parissa projektikoordinaattorina.
Ehdin sitä ennen työskennellä monia vuosia laajojen, kansainvälisten tyypin 1 diabeteksen ehkäisy- ja seurantatutkimusten koordinoinnin parissa. Tutustuin tyypin 1 diabetekseen, sen tutkimuskenttään sekä yrityksiin löytää syitä, miksi tyypin 1 diabetes ja yleensä autoimmuunisairaudet yleistyvät maailmassa, jossa monia sairauksia pystytään ehkäisemään ja parantamaan. Tutkimusten toteuttamiseen liittyvät haasteet eri kulttuurialueilla, niin hallinnollisella tasolla kuin hoitavien osastojen kiireisessä arjessa tulivat tutuiksi.
Tutkimushallinnon haasteet sairaaloissamme
Huomaan, että syöpätutkimusten toteuttamisessa on vastaavantyyppisiä haasteita kuin diabetestutkimuksissakin oli (lue lisää Syöpälääketutkimukset sairaaloissa -raportistamme). Kiinnostusta tutkimuksen tekemiseen löytyy hyvinkin paljon kliinikoiden parista, mutta he ovat hyvin kiireisiä ja tutkimusten pyörittämiseen käytettävä aika on hyvin rajallista.
Tutkimushallinnosta vastaamaan tarvitaan omat koordinaattorit, jotka keskittyvät nimenomaan tutkimusyhteistyösopimusten, tutkimuslupien ja muun vaadittavan paikallisen byrokratian hoitamiseen. Lisäksi tarvitaan tutkimushoitajia vastaamaan tutkimuksen toteuttamisesta käytännön arjessa, potilaiden parissa. Vastaavasti tutkimushoitajan työn voivat tehdä osastolla työskentelevät hoitajat, mutta valitettavasti heidän työaikansa ei useimmitenkaan riitä tutkimusten toteuttamiseen; ei, vaikka kyse olisi 15-30 minuutin työajasta potilasta kohden. Lisäksi kaikkien sairaaloiden johto ei aina tue tutkimustyötä, vaikka kliinisiin tutkimuksiin osallistumien ylläpitäisi ja kehittäisi henkilökunnan osaamista sekä tarjoaisi potilaille mahdollisuuksia parempaan hoitoon. Sairaalat tarvitsevat tähän lisää resursseja sekä näkemystä tutkimustyön arvokkuudesta.
Ilahduttavaa kuitenkin on, että suomalaisissa yliopistosairaaloissa tutkimuspalveluihin on panostettu, samoin myös joissakin alueellisissa sairaaloissa. Kuitenkin monesti hoitajien työaika on niin tarkkaan määriteltyä ja hoitohenkilökunta usein ylikuormitettua, ettei kliinisten tutkimusten toteuttaminen ole usein käytännössä mahdollista.
Kansainvälinen yhteistyö potilasedustajineen
Minulla oli ilo työskennellä projektikoordinaattorina Euroopan laajuisen INNODIA-tutkimuksen toteuttamisessa pääkaupunkiseudulla tiiviissä yhteistyössä eurooppalaisten koordinaattorien kanssa. KU Leuven -yliopiston (Belgia) ja Cambridgen yliopiston (Iso-Britannia) johdolla eurooppalainen diabetestutkimusverkosto, INNODIA (A Private Public Partnership against Type 1 Diabetes) pyrkii löytämään ehkäisykeinoja tyypin 1 diabetekselle sekä parantavia hoitoja jo sairastuneille. Verkostoon kuuluu yli 30 akateemista tutkimusorganisaatiota, 6 isoa lääkeyritystä, 1 pieni/keskisuuriyritys sekä 2 potilasorganisaatiota eri puolilla Eurooppaa.
INNODIA-tutkimusverkostoon kuuluva potilaiden neuvontakomitea on tutkimusverkoston keskiössä ja tuo tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden näkemykset lähelle akateemista tutkimusten suunnittelua ja toteutusta. Neuvontakomitean jäsenet, joista suurin osa sairastaa itse tyypin 1 diabetesta, osallistuvat tutkimusmateriaalin kehittämiseen ja kommentointiin. Samalla tavalla MYCimmune-projektissa sekä suomalaiset että amerikkalaiset potilasedustajat ovat tutkimuksen teossa erittäin merkittävässä asemassa. On tärkeää, että potilasedustajien näkemyksiä kuunnellaan ja heidän tietämystään hyödynnetään tutkimuksen kehittämisessä.
Tiivis verkostoituminen julkisen ja yksityisen sektorin välillä
INNODIA:ssa laajan seurantatutkimuskohortin lisäksi verkoston sisällä toteutetaan tutkijalähtöisiä lääketutkimuksia tiiviissä yhteistyössä verkostoon kuuluvien lääkeyritysten kanssa. Lääketutkimukset ovat akateemisesti johdettuja ja sponsorina toimii akateeminen tutkimusorganisaatio. Osalla tutkimuslääkkeistä on jo myyntilupa johonkin toiseen indikaatioon, mutta niitä testataan INNODIA:ssa uudessa käyttötarkoituksessa.
Verkostoitumisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä on voimaa. Moni tutkimus ei toteudu ilman laajempia akateemisia verkostoja. Tarvitaan myös hedelmällistä yhteistyötä lääkeyritysten kanssa, mikäli halutaan toteuttaa lääketutkimuksia. Kansallisessa Cancer IO-projektissa yhteistyötä tehdään tiiviisti akateemisten partnerien ja monien lääkeyritysten kesken. Konsortioon kuuluu kaksi akateemista partneria ja 13 lääkeyritystä, joiden kesken on projektin aikana syntynyt tiivis verkosto. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä hyötyvät kaikki osapuolet.
Jos haluamme vaikuttaa, niin on oleellista, että voidaan löytää yhteinen ääni, jolloin vaikuttaminen poliittisiin ja terveydenhuollon päättäjiin on tehokkaampaa. On tärkeää ottaa eri sidosryhmien näkemykset riittävästi huomioon yhteisen äänen löytämiseksi. Potilasjärjestöt ovat tässä hyvin keskeisessä roolissa.
Huomioithan, että SuomiAreena-tapahtumassa Porissa 13.7. keskustellaan kansallisesta syöpästrategiasta (www.syopajarjestot.fi/suomiareena/). Tule kuuntelemaan asiantuntijoiden ja poliitikoiden näkemyksiä, miten varmistetaan syövänhoidon korkea laatu Suomessa.
